“Motorcross………Een hobby werd een begrip “De Janssen Twins”

Jacky Janssen

Jacky Janssen heeft in 1997 Janssen Lastechnieken opgericht. Als lasser / constructeur verstaat hij zijn vak en begon als klein zelfstandige om zo voor bedrijven en particulieren allerlei specialistisch werk te verrichten. Het sportieve verleden kwam én komt hem nog steeds goed van pas. Competitie, grenzen verleggen, het werken om aan de top te komen, zijn eigenschappen die hoog in het vaandel staan bij Janssen Lastechnieken.

“Jarenlang was deze naam een begrip in de zijspanmotorcross.”

“Wijd en zijd bekend tot ver over de landsgrenzen. Jacky, de rijder, en Wiljam de bakkenist zoals de bijrijder in die tak van sport wel wordt genoemd. De gebroeders (tweeling) stuurden samen hun zijspan over de crossbanen en met succes.

De serieuze benadering van hun sport leverde hen geen windeieren op. Altijd keurig in en rondom de vrachtwagen die ingericht was als camper en mobiele werkplaats. De kleding verzorgd en schoon zodat de sponsoren daarover geen klagen hadden.

Hun inzet en wilskracht bleef niet onopgemerkt. Voordat de eerste echte klinkende resultaten werden behaald namen zij al de Timmermans – Verhagen bokaal in ontvangst. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) beloonde hen in 1994 met de Ben Majoor Trofee. Dit kleinood wordt elk jaar uitgereikt aan jonge motorsporters die Nationaal en Internationaal al wat van zich hebben laten horen en waarvan verwacht mag worden dat zij een mooie motorsport-toekomst tegemoet gaan.

Dat laatste is ook het geval voor Janssen & Janssen. In 1996, 1997 en 2000 volgde de Nationale Zijspan motorcross titel, terwijl zij tevens deel uitmaakten van het KNMV team dat in 2000 de Europese titel voor landenteams opeiste.

Ettelijke keren is de Janssen-combinatie terug te vinden in de top van de eindstand om het Wereldkampioenschap.

De absolute kroon op het werk werd de uitreiking van de Hans de Beaufort beker in 2001. Deze zeer prestigieuze KNMV-beker verdient alleen de allerbeste motorsportman en ambassadeur van de motorsport . Soms wordt de beker niet uitgereikt omdat naar oordeel van het KNMV sportbestuur er geen waardige kandidaat is die in dat bepaalde jaar aan de strenge criteria voldoet. Dat maakt de beker nóg begeerlijker.

In 2002 besloten ‘De Janssen Twins’ na uitvoerig overleg te stoppen met de motorsport.

Beiden hebben met hun mountainbikes een alternatief gevonden om sportief bezig te blijven. Hun visie is niet gewijzigd: “We doen het correct en zo goed mogelijk.””

(geschreven door H. Flierhuis)